top of page
  • autokljucevivaljev

Sve što trebate znati o auto ključevima: Vrste, funkcije i razlike

Auto ključevi su neizostavan dio svakodnevnog života vozača. Od klasičnih ključeva do modernih smart ključeva, ovi uređaji su evoluirali kroz godine kako bi pružili veću sigurnost i praktičnost. U ovom blog postu ćemo detaljno opisati različite vrste auto ključeva, uključujući kodirane ključeve, ključeve sa daljinskom komandom, smart ključeve i keyless ključeve. Takođe ćemo objasniti kako svaka vrsta ključa radi, zašto su važni, kao i rizici povezani s gubitkom ovakvih ključeva.


Vrste auto ključeva:

  1. Kodirani ključevi: Kodirani ključevi su najčešći tip ključeva koji se koriste u modernim vozilima. Ovi ključevi imaju ugrađen mikročip koji se mora podudarati s elektronskim sustavom vozila kako bi se vozilo moglo pokrenuti. Kodirani ključevi su važni jer pružaju veću sigurnost od klasičnih ključeva, ali istovremeno predstavljaju rizik ako se izgube ili oštete.

  2. Ključevi sa daljinskom komandom: Ključevi sa daljinskom komandom omogućuju vozačima da daljinski upravljaju funkcijama vozila, poput otvaranja prtljažnika, upravljanja svjetlima i zaključavanja prozora. Ovi ključevi su praktični, ali također predstavljaju rizik ako se izgube ili oštete.

  3. Smart ključevi: Smart ključevi koriste tehnologiju bliskog očitavanja (NFC) kako bi se vozilo moglo pokrenuti. Oni omogućuju vozačima da otključaju i pokrenu vozilo bez potrebe za fizičkim ključem. Međutim, ovi ključevi su skupi i mogu biti teški za zamjenu ako se izgube ili oštete.

  4. Keyless ključevi: Keyless ključevi koriste tehnologiju daljinskog očitavanja (RFID) kako bi se vozilo moglo pokrenuti. Oni omogućuju vozačima da otključaju i pokrenu vozilo bez potrebe za fizičkim ključem ili daljinskom kontrolom. No, i ovi ključevi su skupi i mogu biti teški za zamjenu ako se izgube ili oštete.





Funkcije auto ključeva:

  • Daljinska kontrola: Omogućuje vozačima da daljinski upravljaju funkcijama vozila, kao što su otvaranje prtljažnika ili zaključavanje vrata.

  • Imobilajzer: Elektronski sustav koji štiti vozilo od krađe, sprečavajući pokretanje motora bez prisutnosti odgovarajućeg ključa.

  • Immo off: Postupak uklanjanja imobilajzera iz vozila, koji se obavlja pažljivo kako bi se izbjegle neželjene posljedice.


Razlike između različitih vrsta ključeva:

Kodirani ključevi pružaju veću sigurnost od klasičnih ključeva, dok su smart i keyless ključevi praktičniji, ali skuplji i teže zamjenjivi.


Zaključak:

Auto ključevi su neizostavan dio svakodnevnog života vozača. U ovom blog postu smo detaljno opisali različite vrste auto ključeva, njihove funkcije i rizike povezane s njihovim gubitkom.

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page