top of page
  • autokljucevivaljev

Auto Neće Da Upali - Najčešći Razlozi


Kada se suočite s situacijom da vaš automobil odbija da upali, to može biti izuzetno frustrirajuće iskustvo. Nekada se problem može činiti kao misterija, ali često postoji niz uobičajenih kvarova koji mogu biti uzrok tog problema. U ovom blog postu, istražićemo neke od najčešćih kvarova kada automobil neće da upali, pružajući vam detaljan uvid u potencijalne probleme i kako ih rešiti.





Problemi s Imobilajzerom


Imobilajzer je sistem koji sprečava pokretanje motora automobila bez odgovarajuće ključne kartice ili ključa. Ako imobilajzer ne funkcioniše ispravno, automobil neće upaliti čak i ako sve ostale komponente rade normalno. Uzrok problema s imobilajzerom može biti oštećenje ili kvar na samoj ključnoj kartici ili elektronskom čitaču u automobilu.


Kvar Računara Motora (ECU)


ECU, ili elektronska kontrolna jedinica, igra ključnu ulogu u upravljanju motorom vozila. Ako dođe do kvara na ECU-u, to može dovesti do problema s paljenjem automobila ili čak do nemogućnosti pokretanja motora. Oštećenje ECU-a može biti uzrokovano električnim preopterećenjem, korozijom ili jednostavno dotrajalosti.


Problemi s Paljenjem


Svećica ima zadatak da zapali smešu goriva i vazduha u cilindru motora. Ako dođe do problema s upaljačem, npr. ako je prljav ili oštećen, automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno održavanje i zamena svećica mogu pomoći u sprečavanju ovog problema.


Kvar Senzora Položaja Radilice ili Bregaste Osovine


Senzori položaja radilice i bregaste osovine prate rotaciju delova motora i pomažu u sinhronizaciji paljenja i ubrizgavanja goriva. Ako dođe do kvara na jednom od ovih senzora, motor može imati poteškoće s paljenjem ili može raditi neujednačeno. Redovno čišćenje i održavanje senzora može pomoći u sprečavanju ovih problema.


Problemi s Akumulatorom ili Kablovima Baterije


Akumulator je izvor električne energije za pokretanje motora i napajanje električnih sistema u automobilu. Ako akumulator nije u dobrom stanju ili su kablovi baterije labavi ili oštećeni, automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno proveravanje i održavanje akumulatora i kablova može produžiti njihov životni vek i smanjiti rizik od kvarova.


Neispravan Starter ili Njegov Relej


Starter je električni motor koji pokreće rad motora automobila. Ako je starter ili njegov relej neispravan, automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno održavanje i proveravanje stanja startera mogu pomoći u sprečavanju ovih problema.


Problemi s Paljenjem Goriva


Problemi s paljenjem goriva mogu biti uzrokovani neispravnom pumpom za gorivo, regulatorom pritiska goriva ili blokadom u dovodu goriva do motora. Bez pravilnog snabdevanja gorivom, automobil se neće upaliti ili će raditi neujednačeno. Redovno održavanje i zamena oštećenih delova sistema za snabdevanje gorivom mogu pomoći u sprečavanju ovih problema.


Kvar Alternatora ili Regulatora Napona


Alternator je odgovoran za punjenje akumulatora i napajanje električnih sistema dok je automobil u pokretu. Ako je alternator ili regulator napona neispravan, akumulator se može isprazniti i automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno održavanje alternatora i regulatora napona može pomoći u sprečavanju ovih problema.


Problemi s Električnim Sistemom Paljenja


Neispravne svećice ili kablovi svećica mogu ometati proces paljenja smeše goriva i vazduha u cilindrima motora. Ako dođe do problema s električnim sistemom paljenja, automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno održavanje i zamena svećica i kablova mogu pomoći u sprečavanju ovih problema.


Kvar Centralnog Električnog Sistem (BSI - Body Systems Interface)


BSI je centralna kontrolna jedinica koja upravlja različitim električnim sistemima u vozilu, uključujući i sistem paljenja. Ako dođe do kvara na BSI-u, automobil može imati poteškoće s paljenjem ili se uopšte neće upaliti. Redovno održavanje i proveravanje stanja BSI-a mogu pomoći u sprečavanju ovih problema.


Problemi s Elektronskim Sistemima za Kontrolu Trakcije ili Stabilnosti Vozila

Elektronski sistemi za kontrolu trakcije ili stabilnosti vozila igraju ključnu ulogu

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page